Hidrogéngáz bekeverése földgázba

Főoldal / Gáz üzletág / Hírek / Hidrogéngáz bekeverése földgázba

Főoldal / Gáz üzletág / Hírek / Hidrogéngáz bekeverése földgázba

A téma kiemelt fontosságú a szolgáltatók és a beszállítók számára is.

Hidrogéngáz bekeverése földgázba

Nem a science fiction kategóriába tartozik, már napi valóság, hogy a világ nagy földgáz-szolgáltató vállalatai környezetvédelmi- és egyéb jól megfontolt műszaki indokok alapján hidrogén gázt kevernek a lakossági-, ipari- és egyéb szektorok számára biztosított földgázhoz. E bekeverésnek országok szerinti aránya eltérő, de egyes esetekben akár a 12 térfogat %-ot is eléri (pl. Hollandiában).

Mi az előnye a hidrogéngáz földgázba való keverésének?

A földgáz korlátozott módon áll rendelkezésre – a hidrogén elvileg korlátlanul (víz bontásával)
a földgáz égésterméke környezet-szennyező – a hidrogéné környezetbarát


Mi a különbség a két anyagban?

a földgázmolekula és a hidrogénmolekula méretei között nagyságrendi különbség van
a földgázmolekula hatása a szerkezeti anyagokra viszonylag jól ismert (ld. pl. a pentán-álló gumi anyagok kifejlesztése és sikeres alkalmazása évtizedek óta) – a hidrogén gáz hatása a szerkezeti anyagokra még további vizsgálatokat igényel

Mi az EUROFLOW Zrt gyártóinak véleménye e témában?

Legnagyobb német acélcső-beszállítónk, a Mannesmann Line Pipe GmbH legújabb fejlesztésű „Mannesmann H2ready” csövével, valamint elzáró szerelvény (AEON gáztolózár és B&D PE gömbcsap) és PE hálózatépítő anyagaink (Plasson) gyártói már lépéselőnyben vannak, évek óta kutatják ezt a témát, pozitív eredményekkel. Eddig nem kerültek elő olyan tényezők, melyek korlátoznák anyagaik beépítését a hidrogénnel kevert földgázzal üzemelő hálózatokba.